Naamloos document

Nieuwsbrief maand januari, februari en maart 2019

Per januari 2019 is onze naam veranderd van Vinyl-LP.com naar VinylLP.nl
Hierdoor hebben we ook een nieuwe website.
De nieuwsbrief heeft hierdoor iets vertraging gehad en daarom nu een nieuwsbrief over het hele eerste kwartaal.

Onze laatste aanwinsten :

Nieuw vinyl :

Gebruikt vinyl :

26-03-2019

Amerikaanse zanger Scott Walker overleden

Scott Walker (links op foto), die vooral bekend is van de groep The Walker Brothers, is op 76-jarige leeftijd overleden.

Grote invloed op de popmuziek

De Walker Brothers, die overigens geen broers waren, hadden groot succes in de jaren 60 en 70 met de hitsingles The Sun Ain't Gonna Shine Anymore, No Regrets en We're All Alone. Walker BrothersZe brachten 6 albums uit. Als solo-artiest bracht Scott Walker, die eigenlijk Noel Scott Engel heette, veertien studioalbums uit, waarvan de eerste 4, Scott I tot en met IV, tot de meest invloedrijke popalbums uit de vorige eeuw worden gerekend.
Hij werd o.a door David Bowie en bands als Radiohead en Pulp als inspirator genoemd. De Britse krant The Guardian noemt de in Amerika geboren Walker, die al jaren in Engeland woonde, een van de meest innovatieve en consistente componisten van de twintigste eeuw.

21-03-2019

The Cure komt voor het eerst in elf jaar met een nieuw album

De Britse band, die zondag 9 juni op Pinkpop speelt, maakte nog niet veel bekend over het nog titelloze album, dat inmiddels opgenomen is. Cure"We laten verschillende muziekstijlen horen, maar het zal nog steeds als ons klinken", laat zanger en gitarist Robert Smith weten. The Cure is bekend van nummers als A Forest en Lullaby. Het recentste album van de band, 4:13 Dream, verscheen in 2008. De aangekondigde plaat moet het veertiende studioalbum van The Cure worden.

18-03-2019

The King of Surf Guitar is op 81 jarige leeftijd overleden.

De grondlegger van de surfmuziek, Dick Dale, die onder meer bekend was van zijn compositie Miserlou, die gebruikt werd in de film Pulp Fiction uit 1994, is zaterdag overleden.

Zeer invloedrijke gitarist

Dick Dale

De Amerikaanse gitaarheld Dick Dale, artiestennaam van Richard Anthony Monsour, was een van de invloedrijkste gitaristen uit de vroege jaren 60 en was een voorbeeld voor onder anderen Jimi Hendrix en Eddie van Halen. Hij was expert op het gebied van surfmuziek en wilde dat zijn geluid reflecteerde aan het geluid dat hij hoorde tijdens het surfen. De gitarist kreeg zijn bijnaam, The King of Surf Guitar, na zijn single Let's Go Trippin' uit 1961. Dit nummer wordt ook wel gezien als het begin van het surfgenre. Later namen onder anderen The Beach Boys deze muziekstijl over.
Dale werd in 2009 opgenomen in de Musicians Hall of Fame.

14-03-2019

Neil Young na drie jaar weer naar Nederland.

De Canadese zanger, Neil Young, komt op 10 juli met zijn begeleidingsband Promise of the Real naar de Ziggo Dome. Hij gaf in 2016 voor het laatst een legendarisch concert in Nederland, dat 200 minuten duurde. Zijn langste solovoorstelling ooit.

Neil Young

Legendarisch artiest

Young was ook gevraagd voor Pinkpop, maar dat viel te vroeg. Hij komt pas in juli naar Europa.
De inmiddels 73-jarige legendarische Young is naast zijn solowerk met onder andere Crazy Horse ook bekend van Buffalo Springfield en Crosby, Stills, Nash & Young. Hij bracht tot nu toe 37 studioalbums uit. Het succesvolst was zijn album Harvest uit 1972.
Kenmerkend voor de muziek zijn Youngs hoge, onvaste falsetto en zijn afwisselend akoestische en elektrische gitaarspel met gevoelige folk en countryrock aan de ene kant en luide gitaarrock aan de andere kant.

11-03-2019

Don McLean geeft eind augustus een openluchtconcert in Amsterdam

De 73-jarige Amerikaanse zanger Don McLean geeft 26 augustus een openluchtconcert in het Amsterdamse Bostheater.

Wereldberoemde songs

McLean werd op 2 oktober 1945 geboren in New Rochelle in de staat New York. Als hij in 1963 van school komt gaat hij meteen in clubs optreden. Don McleanIn 1970 komt, na langdurige onderhandelingen met platenmaatschappijen, zijn eerst album ‘Tapestry’ uit. Hierop staan de werledberoemde songs 'Vincent' en 'American Pie' op. 'Vincent' is een eerbetoon aan Vincent van Gogh, ook bekend onder de titel Starry Starry Night, waar het nummer mee begint, een verwijzing naar het schilderij van Van Gogh, de sterrennacht. McLean schreef de tekst van het nummer nadat hij een boek las over het leven van de schilder.
Het nummer ‘American Pie’ gaat over het vliegtuigongeluk waarin Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper om het leven zijn gekomen. In de ogen van McLean was dit “the day the music died.” Het nummer is nog steeds onderwerp van discussie als het gaat over de interpretatie van de tekst.

04-03-2019

The Prodigy zanger pleegt zelfmoord

De 49-jarige zanger, Keith Flint, werd maandag rond de klok van 08:00 uur dood in zijn woning gevonden. Het gaat om zelfdoding.

Eerst danser toen iconische zanger

Keith FlintFlint was een opvallende verschijning door onder meer zijn fluorescerende haar. Hij kwam in eerste instantie als danser bij de groep en nam later het vocale gedeelte op zich.
The Prodigy werd in het begin van de jaren negentig bekend en brak wereldwijd door met nummers Breathe en Firestarter. Vooral Flint's vocal op 'Firestarter' werd iconisch.
Dit jaar staat The Prodigy geboekt als headliner op Lowlands. Wat de gebeurtenis van vandaag inhoudt voor deze show is nog niet bekend.

26-02-2019

Talk Talk zanger dood

De Britse zanger en componist Mark Hollis is op 64-jarige leeftijd overleden.

Mark HollisDe muzikant en singer-songwriter was vooral bekend als zanger en voorman van de band Talk Talk waarmee hij grote hits als It’s My Life en Life's What You Make It en Such A Shame scoorde. Het album ‘The Colour of Spring’ (1986) werd alom geprezen en haalde in Nederland een top 1-notering. De band viel in 1992 uit elkaar.
Waaraan Hollis aan is overleden, is nog niet bekend.

22-02-2019

Peter Tork van The Monkees, is op 77-jarige leeftijd overleden.

In Connecticut is de Amerikaanse muzikant en acteur Peter Tork op 77-jarige leeftijd overleden. Hij begon als folkzanger, maar werd bekend als bassist van The Monkees (met verder Davy Jones (zanger en frontman), Micky Dolenz (drums) en Michael Nesmith (gitaar). Zijn echte naam was Peter Thorkelson.

Antwoord op Beatles

Peter TorkDe groep was bij elkaar gebracht voor een gelijknamig tv-programma als een Amerikaans antwoord op The Beatles. De groep scoorde wereldhits met nummers als I'm a Believer (1966) en Daydream Believer (1967). In 1967, op het toppunt van de populariteit van The Monkees, verkocht de groep meer albums dan The Beatles. Vooral de serie op de televisie was een geweldig succes.
In 2012 overleed Davy Jones, de zanger van The Monkees. Op 3 maart 2009 meldde Tork op zijn website dat hij was gediagnosticeerd met adenoïde cystisch carcinoom , een zeldzame, traaggroeiende vorm van hoofd-halskanker. Hij onderging dat jaar een uitgebreide operatie in New York City, wat succesvol was. Op 15 september 2009 ontving Tork een "alles vrij" van zijn arts. Helaas heeft hij het nu toch niet overleefd.

21-02-2019

Earth and Fire-toetsenist Gerard Koerts is woensdag op 71-jarige leeftijd overleden

Koerts begon op veertienjarige leeftijd met zijn tweelingbroer Chris een muzikaal duo onder de naam The Singing Twins. Daar vloeide Earth and Fire uit voort.

Vele hits met Jerney Kaagman als zangeres

Gerard KoertsNadat George Kooymans nog de eerste hit Seasons schreef voor de band, werden de gebroeders de drijvende krachten achter de succesformule. Zij schreven verder alle nummers, waaronder het succesrijkste nummer Weekend.
Gerard Koerts introduceerde als eerste in de jaren 70 de mellotron in de Nederlandse popmuziek, die al eerder gebruikt werd door de Britse Moody Blues. Het instrument bleef jarenlang typerend voor de sound van de band.

09-02-2019

Stembanden van Lindsey Buckingham beschadigd bij open hartoperatie

Lindsey Buckingham, de ex-gitarist van Fleetwood Mac, is vorige week met spoed opgenomen in het ziekenhuis voor een openhartoperatie. Dit heeft geleid tot een beschadiging aan de stembanden. Of dit permanent is, is niet bekend.

Buckingham niet mee op tour

Fleetwood MacBuckingham, die nu weer thuis is, was tot vorig jaar de vaste gitarist van Fleetwood Mac, maar daar kwam een eind aan na een geschil, naar verluidt met zijn ex, zangeres Stevie Nicks over de tour die Fleetwood mac op dit moment in Europa aan het maken is. De gitarist spande een rechtszaak aan, die in december in een schikking eindigde. Mick Fleetwood, John McVie, Stevie Nicks en Christine McVie zijn er wel gewoon bij wanneer ze dit jaar op de vijfstigste editie van Pinkpop optreden. Dit doen ze dan samen met nieuwkomers Mike Campbell en Neil Finn. die in de plaatst zijn gekomen van Lidsey Buckingham.

07-02-2019

Aerosmith, na Pink, nu ook op de Walk of Fame

Aerosmith, die onlangs aankondigde om een reeks concerten te geven in Las Vegas, krijgt 14 februari een ster op het beroemde trottoir dat langs Hollywood Boulevard en Vine Street loopt in Hollywood.

Velen gingen Aerosmith voor, zo ook Pink

AerosmithDe groep, die al haast 50 jaar bestaat, is zeer vereerd. Al was het volgens sommigen wel eens tijd dat één van de grootste rockbands aller tijden deze tegel krijgt. Veel meer mensen zullen "Walk This Way" neuriën terwijl ze nu door de Hollywood Walk of Fame lopen, waarbij de band de 2657 ste toevoeging is. Ze volgen rechtstreeks een andere muzikant, Pink, die dinsdag haar ster kreeg.
De ceremonie vindt plaats om 11.30 uur (lokale tijd) en kan door fans ook via livestream bekeken worden.

06-02-2019

Spraakmakende documentaire, Leaving Beverland, over Michael Jackson wordt ook in Nederland uitgezonden.

De 4 uur durende controversiële documentaire richt zich op twee mannen, Wade Robson en Jimmy Safechuck, die beweren dat ze seksueel werden misbruikt door de popster Michael Jackson als kinderen. Ze vervolgden het landgoed in Jackson in 2013, maar de zaak werd afgewezen.

Zeer verschillende meningen

Michael JacksonSommige mensen verdachten en verdenken Safechuck en Robson er nog steeds van dat zij het verhaal uit de duim hebben gezogen, maar de meeste critici waren toch erg lovend over Leaving Neverland, die zij een ''onrustwekkende, hartverscheurende en heel geloofwaardige film'' noemen, die een totaal andere kant van een van 's werelds grootste artiesten laat zien . De familie van Jackson vindt het een schande dat het pop-idool weer door het slijk gehaald wordt.
De film is op 8 maart in zijn geheel te zien bij VPRO op NPO3.

04-02-2019

Lord of the Rings regisseur maakt Beatles-documentaire

Peter Jackson gaat een documentaire maken over de studio opnames van Let It Be, het laatste album dat The Beatles uitbrachten voordat zij in mei 1970 uit elkaar gingen.

Veel materiaal van Let It Be

Peter JacksonJackson krijgt toegang tot 55 uur filmmateriaal die zijn opgenomen in januari 1969. Het was destijds de bedoeling dat dit materiaal werd gebruikt voor een televisiespecial, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. De twee nog levende bandleden, Paul McCartney en Ringo Starr, verlenen hun medewerking aan de documentaire. Dit geldt ook voor Yoko Ono en Olivia Harrison, de echtgenotes van wijlen John Lennon en George Harrison. Het is nog niet bekend wanneer de documentaire uitkomt.

01-02-2019

Johnny Lion overleden

Johnny Lion, die in 1965 een grote hit scoorde met het nummer Sophietje, is woensdag 31 januari overleden.

The Jumping Jewels

De Hagenaar, die eigenlijk John van Leeuwarden heette, is 77 jaar oud geworden. Met The Jumping Jewels scoorde hij 1961 een nummer 1-hit met het nummer Wheels. Johnny LionZe gingen met succes door tot 1965. Datzelfde jaar besloot hij solo verder te gaan en scoorde hij een grote hit met het nummer Sophietje (Zij dronk Ranja met een rietje). Ook met het nummer Alleen in Dallas scoorde hij een top 10-hit Eind vorig jaar werd bekend dat Johnny Lion niet lang meer te leven had en de longkanker was uitgezaaid. Op facebook staan zijn goed vrienden Rob de Nijs en Joop Oonk stil bij zijn overlijden en zeggen een zeer goede vriend te zijn verloren.

30-01-2019

James Ingram op 66-jarige leeftijd overleden

R&B- en soulzanger James Ingram, die al een tijd aan kanker leed, is op 66-jarige leeftijd in zijn woonplaats Los Angeles overleden.

Beroemd om duetten

James Ingram

James Ingram bespeelde een aantal instrumenten, zoals piano, gitaar, bas en drum. Hij was tevens producer en songwriter. In Nederland en België is Ingram bekend van onder andere het nummer Yah Mo B There, een duet met zanger Michael McDonald. Daarnaast had hij ook een duet met Patti Austin, Linda Ronstadt, Anita Baker en Patti Austin .

28-01-2019

Michel Legrand overleden

De Franse componist, pianist en drievoudig Oscar-winnaar Michel Legrand is vrijdagnacht op 86 jarige leeftijd in Parijs overleden.
Michel LegrandDe drievoudige oscar en vijfvoudige Grammy winnar was o.a. bekend van de beroemde songs The Windmills of Your Mind en de soundtracks van Summer '42 (1971) en Yentl (1984) met Barbra Streisand.Ook arrangeerde hij voor Dizzy Gillespie. Zijn passie voor jazz bracht hem samen met onder anderen Miles Davis, terwijl hij in het klassieke veld werkte met de Amerikaanse operazangeres Jessye Norman. Een van zijn bekendste werken is de muziek voor Les Parapluies de Cherbourg (1964) met de jonge Catherine Deneuve.