Klinkt vinyl nou beter of niet?

Het is een eeuwige discussie: klinkt vinyl nou beter of niet? Het antwoord is dan ook niet zo makkelijk. Het is maar hoe je het bekijkt. En wat voor installatie je hebt.
Of eigenlijk is het antwoord wel makkelijk. Het beste geluid komt van een cd. Ja sorry, maar het is zo. Een goed, volledig digitaal opgenomen cd, afgespeeld op een goede installatie geeft het hele klankspectrum het beste weer. Een vinyl lp komt daar niet eens in de buurt.
MP3: blegh
Heel anders is dat bij de digitale formaten die sinds een paar jaar dominant zijn. Om onze internetverbindingen niet te zwaar te belasten zijn we aangewezen op MP3 en gecomprimeerde streaming formaten zoals die door Spotify en Play Music worden geserveerd. Als je dat over een goed stel speakers beluistert hoor je dat ergens op de digitale weg alle leven eruit verdwenen is. Blegh! Nee, dan klinkt vinyl duidelijk beter.
Wat voor apparatuur heb je?
Niet geplaagd door de problemen van digitale samenpersen is het draaien van een lp de enig overgebleven compleet analoge weg van de studio naar je oren. Alleen daarom al is vinyl bijzonder. Het maakt daardoor alleen wel heel erg uit wat voor apparatuur je hebt. Luister je Spotify of MP3’tjes van je telefoon, dan volstaat een gewone stereotoren. Om een lp tot leven te wekken is iets meer nodig. Vooral de platenspeler zelf, en dan vooral de naald en het element, zijn essentieel voor een goed geluid.
Muziek is voor mensen
Maar muziek is uiteindelijk niet bedoeld voor apparaten. Muziek is voor mensen en wat mensen horen is subjectief. Wat je hoort wordt beïnvloed door je stemming en door je herinnering (en door je leeftijd ;-]). Zo hoor je bijvoorbeeld vaak mensen zeggen dat een digitale remaster van een oude plaat te schel klinkt of zelfs vals. Veel oude platen hebben afwijkingen in toonhoogte omdat het onmogelijk was om bandrecorders telkens op precies dezelfde snelheid te laten lopen. Maar waag het als 21e-eeuwse studiotechnicus niet om ze terug te zetten op de originele snelheid, want je krijgt de liefhebbers over je heen…
Classic rock klinkt beter op lp. Omdat ik het zeg
Natuurlijk hoor je wel wat ‘goed’ en ‘minder goed’ geluid is. Maar alles wat er verder bij komt is zo subjectief als wat. Wat klinkt er dus ‘beter’? Antwoord: wat voor jou het beste klinkt. Je bent geen computer, je bent een classic rock-fan. En waar heeft liefhebber van klassieke rockplaten extreem hoge en lage tonen voor nodig? De muziek waar we van houden steunt grotendeels op vocals en gitaren en laten die zich nou juist samen midden in het frequentiespectrum bevinden. Precies daar waar vinyl het vetste klinkt.
Vinyl en classic rock: een droomhuwelijk
Daar komt nog eens bij dat de muziek waar we het over hebben is opgenomen in een tijd dat de extremen van het geluid de plaat niet eens haalden. Niks was digitaal toen. In de analoge wirwar die een opnamestudio in die tijd was viel er van het hoog en laag zo veel af dat vinyl prima in staat is om de muziek weer te geven. In de studio werd daar ook rekening mee gehouden met de instellingen. Het is dus niet overdreven om te zeggen dat classic rock gemaakt is om op vinyl beluisterd te worden.
Je weet het
En dan heb ik het nog niet eens over de hoezen. Het uitzoeken en opzetten van een plaat. Het zoeken van een nummer door naar de groeven te kijken. Het geluid als de naald het vinyl raakt en als hij het weer verlaat. Nou ja, je weet waar ik het over heb.