Wie was die vrouw op één van de meest legendarische albums

NicoDe zogenaamde "Banaan lp" van The Velvet Underground & Nico met de gelijknamige titel is één van de meeste legendarische elpees. Maar wie was die Nico eigenlijk?

Dit album wat uitkwam in 1967 op het Verve Records Label heeft als voorbeeld gediend voor vele bekende bands en artiesten als Nirvana en David Bowie. Melancolisch en duister, diverse stijlen zijn terug te vinden op het album. Nagenoeg alle nummers worden gezongen door Lou Reed en een drietal door een zogenaamde Nico met haar zware stemgeluid. 

Geheimzinnig en bijzonder leven

Nico werd geboren op 16 Oktober 1938 in Keulen als Christa Päffgen. Echter zeker is het niet. Nico heeft er altijd geheimzinnig over gedaan. Zo worden als geboorteplaats en geboortejaar respectievelijk ook 1943 en Boedapest genoemd.Zeker is dat zij opgroeide zonder vader, die tijdens de oorlog soldaat was in de Wehrmacht en waarschijnlijk is gesneuveld. Moeder Margaret Päffgen vertrok na de oorlog met haar dochter naar Berlijn. Nico werkte op 15-jarige leeftijd tijdelijk op een basis van Amerikaanse luchtmacht, waar ze slachtoffer werd van een verkrachting door een Amerikaanse sergeant die vervolgens ter dood werd veroordeeld door de krijgsraad. De rest van haar leven zou Nico getraumatiseerd blijven door de verkrachting en zich tegelijkertijd schuldig voelen voor de dood van de sergeant.
Ze wordt op jonge leeftijd als fotomodel en mannequin ontdekt en vertrekt naar Parijs. Dankzij het vele werk voor tijdschriften en bekende firma's als Coco Chanel wordt ze het eerste supermodel en de lieveling van de jet set en speelt zelfs in films. Ze raakt bevriend met artiesten als Bob Dylan en Brian Jones en krijgt een verhouding met acteur Alain Delon, die de vader van haar zoon Ari is, iets wat Delon altijd ontkent heeft. In 1964 maakte ze kennis met Andy Warhol, die haar adopteert als zijn protege. Andy Warhol was de designer van de wereldberoemde Bananenhoes en had Nico in 1967 als 'chanteuse' toegevoegd aan de band The Velvet Underground, waar ze eerst de avances van Lou Reed afslaat om vervolgens een verhouding met John Cale te beginnen.
Nico was levenslang verslaafd aan heroine en overlijdt op 18 Juli 1988 op 49 jarige leeftijd uiteindelijk aan een hersenbloeding als gevolg van een val van haar fiets tijdens een afkicksessie op het eiland Ibiza. Ook na haar dood blijft Nico tot de verbeelding spreken.Music Webshop, Klavergriend 83, 1356 KE Almere