De beste gitaarsolo aller tijden. Of niet?

Wat is de beste gitaarsolo aller tijden? Smaken verschillen. Maar in het overzicht dat Guitar World in 2009 maakte, staat de solo van Jimmy Page van Led Zeppelin op ‘Stairway to heaven’ op nummer 1.

led-zeppelin-stairway-to-heavenWelke liefhebber heeft hem niet in zijn verzameling vinyl: Led Zeppelin IV? Op deze klassieke rock-lp staat onder andere ‘Black Dog’, een van de nummers die in de jaren ‘90 (de tijd dat ik jong was) de mal zouden vormen voor de Stoner Rock. De plaat eindigt zowaar met een bluesnummer, het geweldige ‘When the Levee Breaks’.

Classic rock in je gezicht

Het laat zien hoe veelzijdig Zep was. Anders dan andere classic rock bands als Black Sabbath die soms maar twee standen leken te hebben - ‘vol gas’ en ‘ballad’ - kon Led Zeppelin alles. Van keihard-in-je-gezicht classic rock als ‘Communication Breakdown’ (van hun debuut-LP) tot folksongs als ‘Gallows Pole’ (van Led Zeppelin III). Het is dan ook niet echt verbazend dat het uiteindelijk Zep was dat het unieke ‘Stairway to heaven’ produceerde, dat steevast in de top 5 van de Top 2000 staat.

Drie nummers in één

Het is een bijzonder stuk muziek dat eigenlijk uit drie aparte nummers bestaat. Het begint langzaam en akoestisch. Het tempo loopt langzaam op, de basgitaar komt erbij en langzaam wordt alles in gereedheid gebracht voor de finale: de gitaarsolo. Die solo is al net zo afwisselend als het nummer. Allerlei patronen weeft Page door elkaar terwijl hij je noot voor noot meeneemt in zijn verhaal.

De beste gitaarsolo aller tijden?

En is dat dan de beste gitaarsolo aller tijden? Ik weet het niet. Guitar World noemt in de top 10 ook nog ‘All Along the Watchtower’ (van Jimi Hendrix’ lp Electric Ladyland) en ‘Hotel California’ (van het gelijknamige album van The Eagles) en ik vind allebei die solo’s ook fantastisch. Maar het gaat om het geheel. Gitaarhelden zijn er genoeg. Een beetje aanleg, veel oefenen, net even wat meer verschillende toonladders en trucs kennen dan de rest en je kunt een behoorlijk vlammend stukje solowerk neerleggen. Maar daar gaat het dus niet om.

Het gaat om het verhaal

Het gaat er niet om hoeveel noten je in een maat kunt proppen. Het gaat er niet om hoe laag je gitaar hangt of hoe hard je hem door het speakerdoek ramt. Het gaat erom dat je een verhaal te vertellen hebt. Het gaat om het nummer. De gitaarsolo is daar in de classic rock een belangrijk deel van, maar de rest is net zo belangrijk. De opbouw naar de solo toe, hoe het nummer na de solo verder gaat. Niemand houdt van gitaristen die alsmaar staan te freaken ten koste van de muziek. En dat is precies het punt waarop ‘Stairway to Heaven’ net een beetje beter is dan de rest. Is het dus misschien gewoon het beste rocknummer aller tijden? Kijk de video nog eens en oordeel zelf:Vinyl LP

Muziek op Vinyl

  VinylLP is een online vinyl lp winkel, gespecialiseerd in classic rock records. Behalve nieuwe grammofoonplaten verkopen we ook tweedehands lp's. Zo'n lp wordt altijd schoongemaakt en de plaat krijgt een nieuwe binnenhoes. Ook worden de albums voorzien van plastic lp hoezen.
Lp's zijn heden ten dage weer erg populair. Leuk om als cadeau bij Sinterklaas of Kerstmis of voor een verjaardag te geven. Of u nu een Queen lp of een Abba lp zoekt. Meestal hebben we deze op voorraad. Kijk ook even bij onze vinyl lp aanbiedingen.
Voor goede en goedkope vinylplaten moet u dus bij VinylLp zijn.
Music Webshop, Klavergriend 83, 1356 KE Almere