Gitaar van John Lennon levert gigantisch bedrag op

Een gitaar van wijlen ex-Beatle John Lennon heeft bij een veiling in Beverly Hills zaterdag een recordbedrag van rond de 2,2 miljoen euro opgebracht.

John LennonHaast het record gebroken

De Gibson, type J-160E, was volgens het veilinghuis Lennon's favoriete gitaar en werd door hem in 1962 gekocht, waarna hij de bekende hits als She loves you en I want to hold your hand er op speelde. Tijdens een optreden in december 1963 raakte het instrument echter zoek. Pas vorig jaar herkende een Beatles-expert het instrument als de gitaar van Lennon.
Het gigantische bedrag is haast een record. Eén keer eerder leverde een gitaar een hoger bedrag op. Dit was in 2005. Een witte Fender Stratocaster uit de Standard serie is toen op een veiling in Quatar verkocht voor 2,4 miljoen euro. Er is zoveel geld betaald voor deze "bijzondere" gitaar omdat deze volstaat met handtekeningen van beroemde gitaristen. zoals Bryan Adams, EricClapton, Jimmy Page, Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood, Brian May, Liam enNoel Gallagher, Jeff Beck, Pete Townshend, Ray Davies, David Gilmour, Tony Iommi, Mark Knopfler, Angus en Malcolm Young, Paul McCartney en Sting. De opbrengst was voor de slachtoffers van de Tsunami in 2004 in Azië.
Het vorige wereldrecord van 2 mi;ljoen dollar stond op naam van de "normale" gitaar waarmee Hendrix speelde op het legendarische Woodstock in 1969. Het gerucht gaat dat Paul Allen (medeoprichter van Microsoft) de gitaar in 1998 heeft gekocht.
Een Japanse stichting heeft in 2011 een viool met de naam Lady Blunt van de beroemde Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivari verkocht voor het recordbedrag van 9.8 miljoen pond (ruim 11 miljoen euro). Het geld werd besteed aan noodhulp voor Japan. Dit wordt op dit moment beschouwd als het duurste muziekinstrument ter wereld.
De beste altviool van vioolbouwer Antonio Stradivari, de Mac Donald, gebouwd in 1719, ging in 2014 onder de hamer. Het Britse veilinghuis Sotheby's schatte dat de "perfecte viool" minimaal 33 miljoen euro zou opleveren, maar dat minimumbod kwam er niet tijdens de geheime veiling. Dus deze werd niet verkocht.Music Webshop, Klavergriend 83, 1356 KE Almere