Bassist van Buddy Holly overleden

CricketsJoe Mauldin, bassist in de begeleidingsband van Buddy Holly, is zaterdag in Nashville op 74 jarige leeftijd overleden. Holly zelf kwam al in 1959 om het leven bij een vliegtuigongeluk.

The Crickets

Mauldin kwam net als Holly uit de stad Lubbock in Texas. Op 16-jarige leeftijd werd hij lid van de rock-'n-rollgroep The Crickets. Op een onderbreking van tien jaar na, is hij sindsdien de bassist van The Crickets, de begeleidingsgroep van Holy, gebleven. Hij schreef mee aan enkele hits en is opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Bijzonder is, dat The Beatles (kevers) hun bandnaam deels kozen als eerbetoon aan The Crickets (krekels).

Inspirerende bassist

Mauldin speelde bas op bekende nummers als Peggy Sue, Oh boy en That'll be the day.
In de zomer van 1958 werd hij tot één van de bekendste bassisten van het land gerekend. Hij inspireerde bassisten over de hele wereld en werd door vele van hen nagebootst, zoals de Stray Cats (Lee Rocker), The Searchers en The Quarrymen (voorloper van The Beatles).

Achter de schermen

Na het vliegtuigongeluk van Buddy Holly bleef Mauldin nog een aantal jaren voor The Crickets spelen. Heirna ging hij, vaak als seesiemuzikant, achter de schermen aan de slag in studio's. Hij werkte met mensen als Phil Spector en Herb Alpert. Hij speelde opnieuw voor The Crickets, toen de muziek van Holly in de tweede helft van de jaren zeventig een opleving kende.Music Webshop, Klavergriend 83, 1356 KE Almere