Golden Earring had al meer dan 25 jaar opgeheven kunnen zijn

foto - Vinyl-Lp : earring

Vraag: Wat was er gebeurd als het nummer Twilight Zone van de Haagse rockformatie Golden Earring in 1982 geen hit was geworden?

Antwoord: Dan had de band al meer dan 25 jaar niet meer bestaan.

Golden Earring op dood spoor

Begin jaren tachtig zitten de Golden Earring volledig op dood spoor. Het succes in de VS, begonnen na het onverwacht grote succes daar in 1973 van Radar Love, is doodgebloed en ook in ons land was de band in de vergetelheid geraakt. Stoppen lijkt de enige optie. Tijdens een emotionele bijeenkomst thuis bij manager Freddy Haayen vraagt deze de band om als afscheid nog één knaller van een elpee te maken.

Gelukkig is er Twilight Zone

Alle vier de Earrings wordt verzocht om twee nummers te schrijven, dan is de plaat snel klaar en kan ieder vervolgens zijn eigen weg gaan. Voor het album, Cut getiteld, komt George Kooymans met het nummer Twilight Zone op de proppen. Eigenlijk bedoeld voor zijn nog uit te brengen solo album , maar het lijkt hem wel iets voor het Earring album.Het wordt uitgebracht als eerste single van Cut en slaat in als een bom. Op 18 september 1982 staat het op 1 in de Top 40 en ook in Amerika wordt het een top tien hit, mede door de uitmuntende videoclip die regisseur Dick Maas maakte bij Twilight Zone.

Tournee door de VS

Er volgt zelfs een succesvolle tournee door de VS en geen Earring die nog aan stoppen denkt.Twee jaar later overspelen de Earrings in de VS hun hand met de, weer door Dick Maas geregisseerde, videoclip van When the Lady Smiles. In de clip is de zogenaamde verkrachting van een non te zien. Veel te grof voor puriteins Amerika dat de Earrings weer laat vallen. De band keert terug naar Nederland waar het tot de dag van vandaag nog altijd zeer succesvol is.Music Webshop, Klavergriend 83, 1356 KE Almere