Ook George Harrison werd haast vermoord

George Harrison John LennonJohn Lennon werd op 8 december 1980 in New York vermoord door de drugsgebruiker en Beatles-fan Mark David Chapman. Chapman raakte na een zenuwinzinking zodanig geobsedeerd door Lennon dat hij trouwde met een Amerikaans-Japanse vrouw omdat zij hem deed denken aan Lennons vrouw Yoko Ono. Hij is nog steeds met haar gehuwd en anno nu, nog in de gevangenis. Zijn obsessie ging echter over op afkeer.

Moordaanslag George Harrison

Maar niet alleen Jonh Lennon, maar ook George Harrison had zo'n drugsgebruikende, geesteszieke "fan".
Op 30 December 1999 probeerde Michael Abram de ex-Beatle en diens vrouw Olivia in hun bewaakte huis in Henley-on-Thames, enkele tientallen kilometers ten westen van Londen, te vermoorden. De man dacht dat God hem op zijn bijna fatale missie had gezonden.
Toen het echtpaar wakker werd van verdachte geluiden ging George Harrison op onderzoek uit en belde Olivia vrijwel onmiddellijk de politie. Vanaf de trap ontwaarde George de indringer, die in de keuken stond. Abrams, gewapend met een mes, kwam op Harrison af. Die besloot op zijn beurt ook zelf voor de aanval te kiezen. De toen 56-jarige popster werd echter onmiddellijk tegen de grond geslagen, en kreeg daar verschillende messteken in zijn bovenlichaam te verwerken. Olivia die op het geschreeuw was afgekomen, zorgde voor enig respijt door Abrams met een koperen pook van haar echtgenoot af te slaan. Zij en de indringer rolden vervolgens de trap af, waarna Abram de gewonde George Harrison weer opzocht. Harrison slaagde erin zijn aanvaller op de rug te springen, maar dolf al snel weer het onderspit. Toch slaagde hij er nog in de aanvaller diens mes afhandig te maken. Inmiddels was Olivia weer te hulp geschoten met een lamp waarmee ze op Abram begon in te slaan. George raakte bewusteloos en Olivea dacht dat ze gewurgd zou worden, maar op dat moment arriveerde de politie die Abrams overmeesterde.
Olivia Harrison bleek enkele lichte verwondingen te hebben opgelopen. George Harrison moest enige tijd in het ziekenhuis blijven met onder andere een ingeklapte long.
Michael Abram wordt op 15 December 2000 ontoerekeningsvatbaar verklaard en opgenomen in een psychiatrische inrichting. Voordat Michael Abram wordt opgenomen, schrijft hij een excuusbrief aan George Harrison.
George Harrison overleed 2 jaar later op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van keelkanker. Zijn laatste woorden waren: "Love one another."Music Webshop, Klavergriend 83, 1356 KE Almere, info@vinyllp.nl