De heilige graal van The Beatles lag in Nederland

De 'Nagra Tapes' met 90 uur verloren gewaande geluidsbanden van The Beatles lagen in een kelderbox in Lisse


BeatlesThe Get Back-sessies bij 2 Nederlanders

De tapes, gemaakt met een recorder genaamd Nagra, waren de volledige geluidsopnamen van de zogeheten 'Get Back-sessies' en bevatten muziekhistorische geluidsregistraties met aanzetten tot liedjes, onbekende covers en conversaties van The Beatles, in de nadagen van de band, in januari 1969.
Deze tapes lagen officieel in het Apple archief, maar waren volgens platenmaatschappij Apple in de jaren 90 als vermist opgegeven. Onder codenaam 'Operation Windsor' is er toen met behulp van de Engelse politie en buitenlandse korpsen gezocht naar de tapes. Via Amerika, Oostenrijk, Luxemburg en Australië, waar vele bootleggers en handelaren in illegale muziek werden opgepakt, werden uiteinderlijk in januari 2003 de tapes gevonden in een kelderbox in het bollendorp Lisse.
Twee Nederlanders werden opgepakt en stonden op de voorpagina van de New York Times ('500 stolen tapes by Beatles found').  De twee waren echter zeer verontwaardigd, omdat ze de 504 banden in 1992 in het veilinghuis Phillips in Londen voor 80 duizend gulden (36 duizend euro) van een oud-medewerker van Apple hadden gekocht, die hen had verzekerd dat hij de tapes indertijd had mogen meenemen.
De twee Nederlanders hebben anno 2015 nog steeds last van de traumatische gebeurtenis van toen. Volgens hun is er onrecht aangedaan en proberen de Nagra Tapes terug te krijgen, omdat ze vinden dat het hun toebehoort. Tevens eisen ze 700 duizend euro van de Nederlandse staat, omdat die ze zonder reden heeft vastgezet. Hoe zal dit verder aflopen?

(Bron: J.Biemans)Music Webshop, Klavergriend 83, 1356 KE Almere