Blueslegende B.B. King is op 89-jarige leeftijd overleden.

B.B.KingBlueslegende B.B. King (89) is overleden. Dat heeft zijn advocaat vrijdag bekendgemaakt. Volgens zijn dochter Patty King is haar vader overleden in Las Vegas, waar hij kort geleden met uitdrogingsverschijnselen in een hospice werd opgenomen.

Van katoenplukker tot ambassadeur

Riley Ben King werd op 16 september 1925 geboren tussen de katoenplantages van Itta Bene, in de staat Mississippi. Als kind plukte hij katoen om zijn moeder aan extra inkomen te helpen. De muziek waarmee hij het eerst in aanraking kwam, was gospel, in de kerk. Van de predikant leerde hij gitaar spelen. Zijn neef Bukka daar bracht hem de fijne kneepjes van de bluesgitaar bij. Het eerste succes was een live-optreden voor de radio. Al snel trad hij wekelijks op de radio op in ruil voor het zingen van reclamespots. Hij schopte het tot discjockey en werd bekend als de Beale Street Blues Boy. Later werd zijn bijnaam Blues Boy King, afgekort tot B.B. King. Hij trad op voor een zwart publiek en werd gerespecteerd in blueskringen, maar genoot nog niet het succes van zijn zwarte tijdgenoten Little Richard, Fats Domino en Chuck Berry. Dat kwam pas toen blanke jongeren de blues ontdekten. Hij werd uiteindelijk de grootste ambassadeur die de rassenscheiding mee ongedaan maakte met zijn gitaar. Zo heeft King invloed gehad op generaties muzikanten, en vooral ook op de doorbraak van 'zwarte artiesten' bij een blank publiek.

Een van de grootste iconen uit de muziekgeschiedenis

Op 15 december 2006 ontving B.B. King de hoogste burgeronderscheiding, de Presidential Medal of Freedom. B.B King wordt gezien als één van de grootste bluesartiesten aller tijden. Het muziekblad Rolling Stone plaatste King op de derde plaats in een lijst van de honderd beste gitaristen. Zijn nummer 'The Thrill is Gone' zorgde in 1970 voor internationale faam, ook onder niet-bluesliefhebbers.

Eric Clapton neemt waardig afscheid van legende

Bekende gitaristen die sterk door King beinvloed zijn, zijn bijvoorbeeld Jimy Hendrix , Eric Clapton. en Jan Akkerman, die een aantal jaren met hem samen speelde.
Eric Clapton maakte onderstaande videoboodschap om zijn steun te betuigen aan iedereen die de zopas overleden muzikant B.B. King kende. De beide muzikanten werkten meermaals samen, onder andere aan het lied ‘Riding With the King’. In de video bedankt Clapton de bluesmuzikant voor de mooie vriendschap en inspiratie die King hem bood.Vinyl LP

Muziek op Vinyl

  VinylLP is een online vinyl lp winkel, gespecialiseerd in classic rock records. Behalve nieuwe grammofoonplaten verkopen we ook tweedehands lp's. Zo'n lp wordt altijd schoongemaakt en de plaat krijgt een nieuwe binnenhoes. Ook worden de albums voorzien van plastic lp hoezen.
Lp's zijn heden ten dage weer erg populair. Leuk om als cadeau bij Sinterklaas of Kerstmis of voor een verjaardag te geven. Of u nu een Queen lp of een Abba lp zoekt. Meestal hebben we deze op voorraad. Kijk ook even bij onze vinyl lp aanbiedingen.
Voor goede en goedkope vinylplaten moet u dus bij VinylLp zijn.
Music Webshop, Klavergriend 83, 1356 KE Almere