Bassist Andy Fraser van The Free overleden

De Engelse bassist en songschrijver Andy Fraser is maandag op 62 jarige leeftijd verleden in zijn Californische woonplaats Temecula.Andy-Fraser

The Free

Fraser, die als tiener meedeed aan de legendarische John Mayall's Bluesbreakers, is vooral bekend van de Engelse band The Free, die hij vormde met de iets oudere zanger Paul Rodgers (ook bekend van Bad Company en Queen), gitarist Paul Kossoff en drummer Simon Kirke(ook Bad Company).
Free was een Engelse blues- en rockband, opgericht in Londen in 1968 die het bekendst geworden is met de nummer 1 hit "Allright now". Een ander bekend nummer van Free is "Wishing Well". Alle albums werden opgenomen met de oorspronkelijke line-up, maar op het album Heartbreaker is Andy Fraser niet meer van de partij.

Songwriter

Fraser was medecomponist van de meeste (bekende) song van The Free. Na het vralten van de groep verhuisde hij naar Californië waar hij zich concntreerde op het schrijven van songs voor anderen, zoals Joe Cocker, Chaka Khan en Rod Stewart. Robert Palmer scoorde nog een grote hit met het door Fraser gecomponeerde Every Kinda People. Hij schreef onder meer ook een song om de verkiezing van Barack Obama te ondersteunen.

Doodsoorzaak

Een officiële doodsoorzaak is niet opgegeven, maar begin jaren tachtig was al bekend dat Fraser aan een zeldzame, vaak aan HIV gerelateerde vorm van kanker genaamd Kaposi-sarcoom leed, waardoor hij suïcidale neigingen had.Music Webshop, Klavergriend 83, 1356 KE Almere