Black Sabbath - Paranoid

Aanbiedingsprijs € 25,50 Normale prijs € 26,75
Op voorraad
Artikelcode
Q55935
Kwaliteit
Nieuw
Nieuw vinyl.

Label: Bmg;

Meer informatie
Artiest Black Sabbath
Aantal units 1
Ean 0081227946708
Genre Pop, Rock
Kwaliteit vinyl M
Kwaliteit hoes M
Kwaliteit label M
Ranking top 100 56
Kwaliteit score (1...10) 10
Kwaliteit van album Nieuw
Tracks

1. War Pigs
2. Paranoid
3. Planet Caravan
4. Iron Man
5. Electric Funeral
6. Hand Of Doom
7. Rat Salad
8. Fairies Wear Boots

Black Sabbath - Paranoid

Black Sabbath, één van de eerste heavy metal bands, bracht in 1970 het album Paranoid uit. Het donkere geluid op het album was vernieuwend voor de tijd en heeft een grote invloed gehad op artiesten uit het hardrock en heavy metal circuit. Black Sabbath, bestaande uit gitarist Tony Iommi, bassist Geezer Butler, drummer Bill Ward en zanger Ozzy Osbourne, is uiteindelijk uitgegroeid tot een wereldwijd succes door de krachtige formatie waaruit de band in de jaren zeventig bestond.
De waardering voor het album Paranoid is vooral te danken aan de hoge kwaliteit van de instrumentatie van de bandleden. Gitaar, bas, drums en zang vullen elkaar perfect aan. De ruige klanken die gevormd worden door de gitaar van Tony Iommi passen schitterend bij de stem van Ozzy Osbourne, die op zijn beurt precies past bij de sfeer van het album.
Het titelnummer is echt het lijflied van Black Sabbath en een echte klassieker. Maar ook War Pigs (ongeëvenaard intro), Iron Man en Electric Funaral zijn zeer bekende songs en het rustige Planet Caravan is een zeer prachtige en indrukwekkend nummer.
Bijzonder is dat toen het album zo goed als klaar was en War Pigs zou gaan heten, men vond de plaat wat te kort was. Er werd besloten om nog snel een nummer te componeren. Gitarist Iommi bedacht de simpele, maar o zo beroemde riff ter plekke en de rest kwam vanzelf. Volgens drummer Ward duurde het vijfentwintig minuten voor het complete nummer af was. Een nieuw en uiteindelijk legendarisch nummer was geboren : Paranoid. Uiteindelijk ook de titel van het album.
Paranoid was een groot commercieel succes voor de band: nummer 1 op de Britse albumlijst, nummer 2 in Nederland en nummer 5 in Noorwegen. In de States werd nummer 12 bereikt. In het Verenigd Koninkrijk leverde het album de gouden status op, in Canada platina en in de VS maar liefst 4x platina. Nog steeds worden veel bands enorm beïnvloed door de sound en songs van dit ‘classic album’. In de jaarlijkse Top 2000 is Paranoid een niet weg te denken klassieker geworden.

Vinyl LP
Klavergriend 83 1356 KE Almere Flevoland
036-7851885 info@vinyllp.nl